Beginpositie: waar hoort welke bal?

Naar aanleiding van de vorige schrijfsels, waarin steeds de beginpositie ter sprake kwam, kreeg ik een brief met een paar vragen. De briefschrijver is een flink aantal jaren clubarbiter. Clubarbiters zijn vaak hoofdzakelijk actief binnen de eigen vereniging. Arbitreerd een clubarbiter bij districtswedstrijden, dan zijn dat meestal wedstrijden in de lagere klassen. Waar spelers in de regel niet al te moeilijk doen of al te pietpeuterig zijn met betrekking tot de precieze regels.

In die tijd werd voor een cursus clubarbiter ook nog wel eens een ervaren districtsarbiter zonder specifieke opleiding tot instructeur in de arm genomen om als instructeur dienst te doen. En als clubarbiters niet de ambitie hebben om door te stromen naar volgende lagen, blijft de theoriekennis niet zelden staan op het niveau van toen ze de cursus deden. Het lezen van deze rubriek deed bij deze arbiter een paar vragen opkomen.

“Toen ik de cursus deed,” zo schreef hij, “is mij geleerd waar de ballen voor de beginpositie geplaatst worden. De rode op het bovenacquit, de ongemerkte bal op het beneden (midden) acquit en de gemerkte bal beneden op het rechter- of linker acquit. Maar klopt dit nog wel of is er wat veranderd en moet de gemerkte bal bal nu naar het beneden (midden) acquit en de ongemerkte naar het linker- of rechter acuit?” Hij heeft een beetje het gevoel gekregen dat beide ballen tegenwoordig op beide posities mogen liggen…….
De briefschrijver zit een beetje op het goede spoor. Inderdaad is er een aantal jaren geleden een wijziging geweest. Vroeger had de beginnende speler altijd de gemerkte bal als speelbal. Enkele jaren geleden is dat gewijzigd. Wij waren het enige land dat zo speelde. Met bij internationale wedstrijden altijd een kansje op een misverstand. Daarom is een tijdje geleden besloten dat voortaan de beginnende speler met de ongemerkte bal speelt. Nu komt aan het begin van de partij dus inderdaad de ongemerkte bal op het linker- of rechter acquit,

Om beter te kunnen onthouden welke bal op welke plaats hoort, is het echter beter om niet te spreken van de gemerkte en ongemerkte bal. Beter is om te zeggen: de speelbal op het linker- of rechter acquit en de ‘andere bal’ op het beneden acquit. Want, bij het begin van de partij worden de ballen geplaatst voor de beginnende speler. Inderdaad hebben dan de gemerkte en ongemerkte bal hun eigen plaats. Maar het kan immers ook gebeuren dat tijdens de partij de ballen in de beginpositie geplaatst moeten worden. En als dat gebeurt voor de ‘niet-begonnen’ speler, dan is de gemerkte bal de speelbal die op het linker- of rechter acquit komt te liggen. Zo is het immers ook aan het eind van de partij, als de ballen in de beginpositie geplaatst worden voor de gelijkmakende beurt. Dan is het vanzelfsprekend dat de bal die bij het begin van de partij als ‘andere bal’ op het beneden acquit lag, nu als speelbal op het linker- of rechter acquit komt te liggen. Daarom is het beter om de acquits niet te koppelen aan de gemerkte of ongemerkte bal, maar aan de ‘speelbal’ en de ‘andere bal’.

Bron: Biljart totaal
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Een begin met valkuilen *** Index *** Haar op de bal ***

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *