Moderne materialen deel I

In het maartnummer van Biljart Totaal schreef ik over een nieuw type topeind dat onder de naam Predator zijn intrede in de carambole wereld deed. Zoals reeds vermeld komen bijna alle vernieuwingen uit de wereld van het pool biljarten, u weet wel het spel met de 15 bont gekleurde en genummerde ballen en één witte speelbal op een biljarttafel met 6 gaten.

Het spel komt uit de Verenigde Staten en wordt ook bij onze jeugd steeds populairder. In Amerika spelen tussen de dertig en veertig miljoen mensen tenminste een paar keer jaar een ‘potje pool’. Voor fabrikanten van keus en pomeransen is zo’n markt groot genoeg voor de ontwikkeling van nieuwe (lees verbeterende) producten. Naast Predator zijn er voor poolkeuen High Tech-toppen van inmiddels zes verschillende fabrikanten, elk met unieke specifieke eigenschappen, die het spelen van het poolspel ten goede zou moeten komen.
In onze wereld van carambole zijn deze vernieuwingen nog lang niet allemaal doorgedrongen. Vorige maand echter werd de nieuwe keu van het merk Ceulemans geïntroduceerd met een wel hele speciale top genaamd HQ-71 LDSC. Dit topeinde, speciaal bedoeld voor het driebanden, wordt geleverd met een lengte van 71 cm (standaard is 68 cm) en een diameter van 12 mm. Het geheim van de top zit hem in de kern. Het topeind is van Canadees Maple (Ahorn), maar over de hele lengte voorzien van een carbonkern, waardoor de top zeer solide en stijf is. (zie tekening).

moderne-materialen-deel-1

De energie-overdracht van keu naar bal is dan ook hoog, hetgeen de gemiddelde driebander wel zal aanspreken. Een stijve top heeft echter ook tot gevolg dat bij het geven van veel zij-effect de speelbal wat meer afwijking zal vertonen. De speler zal dus wel even moeten wennen aan de nieuwe top.

Zoals de tekening laat zien is de top voor-zien van een gelaagde pomerans van het merk Tiger (acht laagjes). Dit is zeker een alternatief voor de meer bekende Japanse pomerans Moori, die uit veertien laagjes bestaat. Ook op dit front zijn er inmiddels een tiental verschillende merken, die claimen de beste gelaagde pomerans te maken. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan gelaagde pomeransen, maar het is toch voornamelijk een persoonlijke keus van de individuele speler of hij kiest voor het een of het ander.

Bron: Biljart Totaal (oktober 2012)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Biljartverwarming; wens of noodzaak? (juli / augustus 2012) – Index – Moderne materialen II (november 2012)

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “Moderne materialen deel I

    1. Ik denk dat de stijfheid, dikte en persoonlijke voorkeur vooral belangrijk zijn welke keu voor jou geschikt is. Een hele stijve top is meer geschikt voor driebanden denk ik persoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *