Herman Popeijus

Herman Popeijus
Herman Popeijus

Herman Popeijus (1924 Barendrecht – 20 mei 1997 Breda)

In de vijftiger jaren werd Popeijus vijf maal Nederlands kampioen. Het was de periode na Jan Sweering en Jan Broekhuizen en vóór die van Hennie de Ruyter, Cees van Oosterhout, Jan Doggen en Rini van Bracht.
Verrassend genoeg presteerde Popeijus het ook in ’63 en halverwege de jaren zeventig (’75-’76 en ’76-’77) nog zich te laten kronen tot Nederlands’ beste driebander. Dat gebeurde dan wel met moyennes die onder de één bleven.

De biljarter uit Etten-Leur veroverde acht maal de nationale titel. Zijn mentaliteit maakte van Popeijus een biljarter, die het als eerste presteerde om een serie van vijftien te produceren. Ook was hij de ‘uitvinder’ van de harmonicastoot.

Aan het biljart was de onorthodoxe Popeijus nog lange tijd iemand om rekening mee te houden. Z’n techniek en mentaliteit hielden hem tot de jaren tachtig overeind als nationale topspeler. Zenuwen kende hij niet.

Een bekende uitspraak van hem: ,,Ik had daarbuiten een spiksplinternieuwe Rolls Royce staan als ik nooit had gebiljart en m’n centen had bewaard.” Maar Popeijus heeft tenminste gelééfd.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *