Nieuw laken en nieuwe ballen

De biljarters hebben er weer lang op moeten wachten. Elk jaar weer dezelfde opmerkingen. Vooral na lang zwoel zomerweer en op plaatsen waar geen airco is: de tafels slaan kort af, het bonkt, en moeten de banden niet eens vernieuwd worden! Allemaal excuses voor minder goed spelen als het seizoen voorbij is. 

Eindelijk, laat in augustus, komen er nieuwe lakens en veelal ook nieuwe ballen. ‘Kijk zo hoort een biljart te lopen’ oreren de kenners. Meestal blijven de goede prestaties nog even uit, want het is echt wel even wennen aan het nieuwe materiaal. Eenmaal gewend past de speler zich aan aan de nieuwe looplijnen en onmerkbaar gaat het materiaal er langzaam weer op achteruit. Na Kerst hoor je soms alweer de kommer en kwel geluiden, die langzaam aanwakkeren naar het eind van het seizoen. En dan begint de cyclus weer opnieuw. In economisch betere tijden kon de kastelein zijn lakens nog wel tweemaal per jaar vervangen. Tegenwoordig is eenmaal per jaar nieuwe lakens de trend. 

Driebandenspelers met enige kennis van ‘diamond-systemen’ hebben doorgaans op een nieuw laken aan twintig minuten genoeg om zich aan te passen aan de veranderde looplijnen. ‘Kleinspel spelers’ echter kunnen zich nog wel eens danig vergissen in de afloop van een standaard seriestoot!
Niet zo vreemd: nieuw laken is wat trager, maar behoudt beter het effect in de ballen. Nieuwe ballen doen daar nog een schepje bovenop: nog minder weerstand, maar zeker niet sneller. Ja, dat is echt even wennen. Heel goed zichtbaar wordt dit als een bal sterk wordt getrokken, maar dun wordt aangespeeld. Op een nieuw laken maakt de speelbal dan een prachtige bocht, alvorens terug te komen. Op oud laken valt dit verschijnsel nauwelijks op (zie stootbeeld 1).

Stootbeeld 1: Speel zonder zijeffect, zeer diep en raak bal twee half. Een heel mooie oefenstoot op nieuw laken!
Stootbeeld 1: Speel zonder zijeffect, zeer diep en raak bal twee half. Een heel mooie oefenstoot op nieuw laken!

Stootbeeld 2 komt uit de collectie van Marcel van Leemput, een Belgische prof uit het begin van de vorige eeuw. Ooit publiceerde hij ‘De 100 serie-stoten’ . De meeste daarvan zijn alom bekend, maar een 15-tal stootbeelden zijn wat exclusiever, maar wel erg dankbaar indien correct uitgevoerd. Bovendien verbetert hierdoor de controle op je afstoot.

Stootbeeld 2: Speel zonder zijeffect, net onder de hart-lijn en raak bal twee halfvol. Experimenteer met 'iets dieper en dunner' of met 'iets hoger en dikker' om het overhouden te vervolmaken. Eenmaal onder de knie, ga dan de positie van bal twee veranderen. Opmerkelijk hoe snel je dit stootbeeld gaat beheersen.
Stootbeeld 2: Speel zonder zijeffect, net onder de hart-lijn en raak bal twee halfvol. Experimenteer met ‘iets dieper en dunner’ of met ‘iets hoger en dikker’ om het overhouden te vervolmaken. Eenmaal onder de knie, ga dan de positie van bal twee veranderen. Opmerkelijk hoe snel je dit stootbeeld gaat beheersen.

Bron: Biljart Totaal (september 2013)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Keus in keus V (slot) (mei 2013) – Index – Vast aan de band (oktober 2013)

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *