De werkzaamheden die moeten leiden tot omvorming van de KNBB naar (opnieuw) één bond met één bestuur en daaronder commissies die de activiteiten van hun eigen discipline behartigen en regelen, zijn inmiddels al weer een tijdje aan de gang. Je zou kunnen zeggen dat de ondergrond gereed wordt gemaakt waarop later dit jaar het asfalt van het wegdek kan worden gelegd, waarop we weer verder kunnen rijden.
Na uitgebreide discussies heeft de algemene vergadering van Carambole, dat zijn de districten, aangegeven de plannen te zullen steunen. Daarbij is er wel een voorbehoud, zijn wel wat afspraken gemaakt. Zo is er afgesproken dat elke sectie (straks disciplinecommissie) de eigen activiteiten sluitend moet begroten. Zichzelf moet bedruipen. Dat is de belangrijkste les die we uit het verleden hebben geleerd. Daarnaast heeft het overgangsbestuur beloofd om ons gedurende de overgangsperiode regelmatig te informeren omtrent de gang en stand van zaken. En hier begint de schoen toch al een aardig beetje te wringen.
Bij een fusie tussen rechtspersonen die gelijkwaardig zijn (anders is een juridische fusie niet mogelijk) heb je niet alleen te maken met onderlinge afspraken. Je hebt ook te maken met de wet. In het Burgerlijk Wetboek is daaromtrent het nodige geregeld. Dat heb je gewoon na te leven. Zo staat er in de wet, dat bij een voornemen tot een juridische fusie, het financiële reilen en zeilen van de te fuseren rechtspersonen gedurende de laatste drie voorgaande jaren ter inzage moeten zijn voor elke belanghebbende. Ook over een lopend boekjaar, waarvan nog geen jaarrekening is opgemaakt, moet een voorlopig overzicht gegeven worden. Vervolgens moet de begroting ter inzage zijn, ook weer voor elke belanghebbende. De bedoeling hiervan is dat alle bij de fusie betrokken partijen en elke belanghebbende voor zichzelf kan besluiten of hij wel of niet voldoende vertrouwen kan hebben in het slagen van de plannen. Simpel gezegd: of hij niet de kans loopt een kat in de zak te kopen.
Nemen we nu de afgelopen periode onder de loep. Het bondsbestuur zou een plan van aanpak en een stappenplan presenteren. Wat er tot nu toe is gepresenteerd, is echter uiterst vaag . Wat er aan informatie is gepresenteerd komt nauwelijks verder dan ‘we werken er hard aan en hebben het heel gezellig’. Dat kun je moeilijk inhoudelijke informatie noemen. Ook en vooral de financiële verslaggeving is ver onder de maat. Financiële verslaggeving over de laatste drie boekjaren is niet voor iedereen zichtbaar, zoals de wet voorschrijft. Ook het afgelopen boekjaar is nog een dicht boek. De bondspenningmeester beloofde daar in de loop van januari inzicht in te geven. Inmiddels is het eind februari, maar de beloofde informatie laat nog steeds op zich wachten. Dat is niet goed voor het vertrouwen. Door beloofde en ook wettelijk verplichte informatie achter te houden, kan al gauw het idee ontstaan dat die informatie een negatieve invloed op de gehoopte besluitvorming kan hebben.
Bron: Biljart Totaal (maart 2014)
Auteur: Piet verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com