Klein verschil in annonce, groot verschil in betekenis

Als arbiter maak je je beslissingen kenbaar door middel van vast voorgeschreven annonces. Dat is niet voor niets. De annonce moet zodanig duidelijk zijn dat misverstanden zoveel mogelijk uitgesloten worden. Een klein verschil in gebruikte woorden kan de annonce een heel andere lading geven.

Vaak genoeg komt het voor dat, als de arbiter als sein dat de laatste stoot geen carambole heeft opgeleverd, heeft geannonceerd: „Noteren “, de betreffende speler het oordeel van de arbiter in twijfel trekt. Dat mag natuurlijk. De speler mag zich er van overtuigen dat de arbiter zeker is van de juistheid van zijn beslissing. In de meeste gevallen zal de arbiter dan zeggen dat de bal mis was. Maar soms kun je beluisteren dat de arbiter zijn beslissing anders motiveert. Dan is het: „Ik heb hem niet gezien”. Of: „Ik heb hem niet zien bewegen”. Waarschijnlijk zeggen we het, als we een partij ‘staan te tellen’ , allemaal weleens. Maar eigenlijk is het een teken van onzekerheid. Een ietsie pietsie onzekerheid over de juistheid van de beslissing. Als je zegt: „Hij was mis” is dat duidelijk. Je hebt het gezien. En wat anderen dan beweren doet er niet toe. Je hebt het gezien. Toch? Anders zou je het niet zo stellig zeggen. Maar als je voorzichtig zegt: „Ik heb hem niet gezien”of „Ik heb hem niet zien bewegen”, dan geef je anderen (de speler mag het, anderen mogen het niet maar doen het meestal toch) een voorzetje om te zeggen: „Ik zag het wel!” En als er twijfel kan ontstaan aan de juistheid van je beslissing, dan wil het hek weleens een beetje van de dam zijn. Dan gaan ze vaker je oordeel in twijfel trekken. Is niet bevorderlijk voor de concentratie. Kan ook een onrustige sfeer geven. Niet goed, dus.

Je kunt er wel wat aan doen, natuurlijk. Om te beginnen stel je jezelf zo goed mogelijk op. Zodat je het al of niet caramboleren optimaal kunt zien. Vaak rolt een bal net een beetje anders dan je van te voren verwacht. Aarzel dan niet om, terwijl de bal rolt, een stapje te doen om je zichtpositie te verbeteren. Als het onzeker is of de bal de volgende bal haalt, ga er dan gerust wat dichter naar toe. Als het er naar uit gaat zien dat de bal de volgende bal misschien hooguit heel dunnetjes zal raken, ga dan alsnog zó staan dat je tussen de aanrollende bal en de aan te spelen bal door kunt kijken.

Vaak zie je, als de arbiter zodanig staat opgesteld dat de aanrollende bal achter de aan te spelen bal langs zal gaan, die arbiter gewoon blijft staan en hooguit de hals wat uitstrekt. Als je beslissing dan wordt aangevochten en je wordt voorgehouden dat je het eigenlijk niet goed kon zien omdat je verkeerd stond, ja dan heb je een probleem. Je kunt natuurlijk je beslissing wel volhouden, maar het vertrouwen van de spelers ben je kwijt. En voor een optimaal presteren van zowel spelers als arbiter is vertrouwen uiterst belangrijk. Vertrouwen dat er niet aan je oordeel getwijfeld hóéft te worden. Dat je niet hoeft te zeggen: „Ik heb hem niet gezien”.

Probeer er altijd voor te zorgen dat je kunt zeggen: „Hij was raak” of „Hij was mis”.

Bron: Biljart totaal (september 2015)
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Nog een keer: Als de bal de wilde wereld kiest … *** Index *** Bal op de kaderliin, waar kijk ie naar? ***

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *