Al 35 jaar het zesballenspel
‘Dit spel heeft een verslavend effect’
Met het introduceren van 5-Bali hoopt de carambole-afdeling van de KNBB met een nieuw attractief spel het biljarten een push te geven. Niet alleen bij de jeugd, maar ook bij ouderen, die bij de gemaakte steekproeven het spel met vijf ballen ook apprecieerden.
Is het nieuw om biljart te spelen met meer dan drie of vier (het befaamde caféspel) ballen? Het antwoord kan snel worden gegeven, namelijk nee! Er wordt al sinds tientallen jaren zelfs met zes ballen gespeeld. Of het alleenrecht binnen de gemeente Ronde Venen een historische aangelegenheid is, valt moeilijk te achterhalen. Wel is het een feit, dat al zo’n 35 jaar in Cafe De Merel in het Arkenpark Mur in Vinkeveen het zesballenspel wordt gespeeld. Het toeval wil, dat onlangs weer het Open Zesballentoernooi in de bijna veertig jarige horecagelegenheid werd gehouden.
Een evenement met voorronden en een finale-toernooi, waaraan in twee klassen verdeeld maar liefst achttien spelers deelnemen. Dorus van der Meer, de motor achter Café De Merel en oprichter van Biljartclub De Merel met 33 leden: „Het zesballenspel werkt verslavend. Met zoveel ballen op tafel denk je, ik maak die punten wel even, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. In het gewone biljartspel focust de speler zich op drieballen. Nu ben je als speler afgeleid, omdat er ineens zes ballen op tafel liggen. En ondanks, dat je denkt, die prik ik er wel even op, valt het toch tegen. Maar, dat is juist het spel. Je ook kunnen concentreren op andere situaties”.
Belangrijk bij het zesballenspel is, dat de speler geen directe tegenstander heeft, zoals in een biljartwedstrijd. Hooguit een arbiter, die bij officiële wedstrijden de score bijhoudt. Daardoor werkt het spel tevens als katalysator. Want strand je in je opdracht om punten te scoren, dan kun je weer snel opnieuw beginnen om wel je einddoel te halen. En wat voornaam is, zowel mannen als vrouwen kunnen het spelen.
Er is geen onderscheid. Iedereen kampt tegen iedereen. Dorus van der Meer: „Dat bedoel ik met het verslavende effect. Je blijft spelen, totdat het je voldoening geeft”. Wat meer over het zesballenspel. Het spel wordt gespeeld met één rode en vijf witte ballen. De stootbal is de rode bal. Die moet bij een stoot minstens twee witte ballen raken. Lukt dit, dan levert dat 1 punt op. Je wacht tot alle ballen stil liggen en dan probeer je met de rode bal weer minstens twee witte ballen te raken. Enzovoort. Op deze wijze probeer je zoveel mogelijk punten te scoren. Op het moment dat je geen of maar één witte bal raakt, stop je en is je poging voorbij.
Omdat er goede en minder goede biljarters zijn bestaan er drie categorieën. De C-poule waarin onervaren biljarters(sters) uitkomen, die 15 punten (caramboles) moe-ten maken en de biljarters die een moyenne hebben van tot 1.00 in het libre, die 25 punten moeten scoren. In Poule B zijn de spelers van 1.00 tot 1.50 ondergebracht, die 35 caramboles moeten maken en van 1.50 tot 2.00, die 50 caramboles bijeen moeten spelen. In de A-poule komen de sterkste spelers uit. Die van 2.00 tot 3.00 moyenne maken 75 punten en van 3.00 tot 5.00 moyenne exact honderd caramboles.Wie een hoger moyenne heeft kan niet deelnemen.
Het Open Zesballentoernooi is jaarlijks het belangrijkste evenement in Café De Merel, waar ook de biljartclub DIO (Door Inspanning Ontspanning) domicilie heeft. Biljartclub De Merel is echter spekkoper bij het evenement, omdat er bij een gemiste bal in de voorronden ook een kleine financiële bijdrage van de speler(ster) wordt verlangd en dat bedrag weer in de clubkas van de vereniging terecht komt. Met deze financiën wordt het toernooi volledig opgepimpt. En zijn er op de finaledag voor de deelnemers aan de finales zeer fraaie prijzen te winnen. Dorus van der Meer: „Ik heb me nooit gerealiseerd,, dat dit binnen de Biljartfederatie De Ronde Venen een bijzonder spel is.
We spelen het al tientallen jaren en er zijn geen vaste speeldagen. Als je het zesballenspel wilt spelen, dan kan dat elk moment van de dag, dat we open zijn. Dat is juist het leuke. Er wordt geen biljartkunde verlangd en je kunt altijd spelen”.
Strakke regels In finales
Wie via voorronden in het zesballenspel de finaleronde in zijn of haar klasse behaalt krijgt in deze fase van het toernooi een extra handicap. Er worden dan namelijk vier ronden gespeeld, waarin de deelnemers(sters) verplicht een aantal punten moeten scoren. Voor de C-poule gaat dat met twee punten in de eerste ronde, vier punten in de tweede ronde, zes punten in de derde ronde en in de vierde ronde mag men net zoveel scoren als men kan. Aan de hand van dit resultaat wordt de rangschikking opgemaakt. Wie in de verplichte ronde de score niet haalt, valt af. Voor de B-poule gelden dan de verplichte scores van 3-6-9 en nadien vrijuit spelen.
Bron: Biljart Totaal
De inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016