In mei 1996 verscheen al weer het derde deel van “A billiard atlas on systems & techniques”, een in Nederland nog onbekende driebandenbijbel van de hand van de Amerikaan Walt Harris.
Deze onvermoeibare promotor van het driebandenspel in de VS heeft zich sinds 1988 toegelegd op het documenteren van allerlei systemen, technieken, tips en trucs die bij het driebandenspel van nut kunnen zijn. In dit inmiddels zo’n 600 pagina’s tellende studie- en naslagwerk vindt de geinteresseerde driebandenspeler een bijna onvoorstelbare verzameling van stootbeelden en gedetailleerde berekeningswijzen, opgetekend uit boeken, tijdschriften, uit eigen observaties en uit schriftelijke en mondelinge contacten die de schrijver onderhoudt met honderden biljarters, officials, journalisten en schrijvers van biljartboeken.
Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan diamondsystemen zoals die gebruikt werden door oude meesters als Willie Hoppe (1887-1959), maar ook vele technieken en systemen uit de moderne toernooipraktijk worden zeer uitgebreid behandeld. Behalve van een stoet Amerikaanse topspelers worden ideeën van in Europa bekende driebandenspelers als Nobuaki Kobayashi, Junichi Komori, Sang Lee en Richard Bitalis uitgewerkt.
Hoewel veel minder systematisch van opzet dan de pil van Raymond Ceulemans (Mr. 100) uit 1979, is de Billiard Atlas een goudmijn voor iedere biljarter die wat minder afhankelijk wil worden van de vaak zo ontbrekende “vorm van de dag”. Want juist in die wedstrijden waarin je zonder “gevoel” lijkt te spelen, waarin alles in de klos loopt en waarin alle patronen “schuin” lijken te liggen, juist daar kan enige elementaire kennis van looplijnen en van vertrek- en aankomstpunten je voor menige nederlaag behoeden.
En die basiskennis vind je in de boeken van Harris.
En nog veel meer.
Bij alle basistechnieken en -systemen worden vele varianten gegeven, compleet met alle berekeningswijzen, manier van afstoten etc. Er worden zelfs systemen in beschreven waarbij je je mikpunt op de muren van de biljartzaal bepaalt, kortom je vindt hier alles wat biljarters in de loop der decennia hebben bedacht om hun moyenne op te krikken.
Stootbeelden dragen grappige, zo typisch Amerikaanse namen als “The wow shot” (een verrassende oplossing), “Wow’s cousin” (een variant), “Frank does not kiss” (de techniek waarmee VS-topdriebander Frank Torres de klos in een rondspeelbal vermijdt) en het systeem van Nobuaki Kobayashi wordt het “rijzende zon systeem” genoemd.
Er staan bovendien hoofdstukken in over positiespel (verdedigen en overhouden), over de mentale kant van de biljartsport, over de materialen, over het glijden van de banden, over keuvoering, over onsportief spel (“sharking”) enz. enz.
Een hoorn van overvloed dus, studiemateriaal voor jaren, in drie delen uitgegeven in eigen beheer en voor $75 + $14 verzendkosten dus ook rechtstreeks bij de auteur te bestellen.
Het adres luidt:
Walt Harris
P.O. Box 321426
Cocoa Beach
Florida, USA
Per e-mail bestellen kan ook: in[wharris@billiardsatlas.com].
Tenslotte heeft Harris een eigen homepage op internet: http://www.billiardsatlas.com.