Voorkom het overhangen van de pomerans met een pomerans vormer, zeker bij een gelaagde pomerans is het zaak dit op tijd te doen. Dus ook tijdens de wedstrijd na een kwartiertje spelen even de zijkant van de gelaagde pomerans met wat speeksel op de vingertop nat maken en met lichte druk de keu een keer of 10 ronddraaien. Op deze manier behoudt de pomerans zijn originele vorm en kan de krachten die erop komen kwijt in de ferrule. Door dit elke dag dat u speelt bij te houden blijft uw pomerans voor maanden in perfecte conditie. Zie ook: Ferrule hardheidstest
Een overhangende pomerans geeft een zeer onderschat verlies van energieoverdracht aan de speelbal. Slechter nog is een pomerans die aan een kant overhangt, dan heb je in feite bij de uitvoering van dezelfde stoot telkens een andere reactie.
(Druk nooit hard op de vormer als u deze gebruikt, u kunt bij teveel druk de pomerans van de ferrule breken, maak de pomerans ook niet te nat met speeksel, dit is slecht voor de lijm, niet meer dan 10 omwentelingen per keer, de pomerans wordt warm door de wrijving, bij teveel warmte laat de lijm los.)
Nooit schuren aan de zijkant van een gelaagde pomerans! Door schuren is deze niet meer afgesloten (burnisht = gehard) en nog meer gevoelig voor het overhangen (paddenstoel effect).
Er zijn verschillende merken en uitvoeringen verkrijgbaar, elk met hun eigen prijskaartje natuurlijk, de metalen van Joe Porper kost rond de €12, en de teflon merkloze uitvoeringen circa €2,50, de plastic uitvoeringen die nog goedkoper worden aangeboden zou ik laten liggen, de teflon uitvoering is prima te gebruiken en betaalbaar.