Pomerans

pomerans-kiezenEen goede pomerans keuze is van groot belang voor het spelplezier en spelresultaten. Een goede pomerans kan een goedkope keu op waarderen naar een topklasse keu, maar dat kan andersom natuurlijk ook. U kan kiezen uit een eendelige pomerans of een gelaagde pomerans.

De eendelige pomerans wordt gefabriceerd uit gelooid geperst leder. De eendelige pomeransen hebben de neiging bij gebruik enigszins over te gaan hangen of sponsig te worden waardoor je bij een kets een stukje uit de pomerans kan stoten. De eendelige pomeransen kunnen beperkt bewerkt worden omdat de lange vezels de neiging hebben te gaan haren waardoor er onregelmatigheden aan de zijkant en bovenop de pomerans ontstaan en dit gaat ten koste aan de zuiverheid van de afstoot.

Gelaagde pomeransen worden gefabriceerd volgens een gepatenteerd procedé waarbij dunne laagjes leer op elkaar worden gelijmd (gelamineerd), waardoor een vormvaste leermassa ontstaat.   Gelaagde pomeransen hebben minder de neiging tot overhangen en kunnen in de gewenste ronding geschuurd worden zonder dat deze gaat haren. Een groot voordeel van de gelaagde pomerans is de lange levensduur, maar hier staat wel een hogere aanschaf prijs tegenover.

Zelf gebruik ik de Kamui Black Pomerans Super Soft in 12 mm op een keu van 520 gram, en de Kamui Clear Black Pomerans Soft in 10,5 mm op een keu van 470 gram. Dit tot volle tevredenheid samen met het Blue Diamond krijt van Longoni.


François Mingaud, getekend door C. Rodius in 1827.
François Mingaud, getekend door C. Rodius in 1827.

Het woord “pomerans” komt uit het Frans en betekent letterlijk “dopje” voor op een schermdegen of biljartkeu. Uitgevonden door de Fransman “Francois Mingaud“. Hij was de zoon van boer Paul Mingaud en zijn vrouw Suzanne Estanove. Geboren op 4 januari 1771 te Le Cailar, Nîmes, Frankrijk, overleden op 23 december 1847, in Rotterdam. Hij is begraven op Crooswijk te Rotterdam Kralingen. Francois was officier in het Franse leger en een uitstekende biljarter. Als politiek gevangene gearresteerd is Nederland werd hij gevangen gezet in de “Bicêtre” te Parijs, waar hij tot 1807 gevangen zat. In die periode bedacht en maakte hij de pomerans zoals wij die nu nog kennen.

Als leuk detail kan over kapitein Mingaud (hij was een van Napoleons officieren) worden gemeld dat hij in de”Bicêtre” te Parijs zat opgesloten als politiek gevangene. Hij moet wel een grote cel gehad hebben want op een of andere manier kreeg hij er een biljarttafel geplaatst. De kapitein was zo bezeten van het biljart dat hij, toen hij zijn straf uitgezeten had, toestemming vroeg om langer in de gevangenis te blijven om zo zijn spel te kunnen perfectioneren.

Door zijn vinding werd het mogelijk effect te geven waardoor doorschiet-, trek- en kopstoten konden worden gemaakt. Een nieuw tijdperk opende zich voor de biljartende wereld. Daarvoor diende men met de keu de speelbal zoveel mogelijk in het midden te raken om afglijden van de bal te voorkomen. Mingaud heeft het laatste kwart van zijn leven in Rotterdam gewoond, waar hij op 64-jarige leeftijd voor een tweede maal trouwde. De Fransman woonde in de Hoogstraat in de havenstad. Het betreffende pand is echter in de Tweede Wereldoorlog weggebombardeerd. Op 23 december 1847 kwam er een einde aan het leven van deze belangrijke biljartpionier. Vijf dagen later werd hij begraven op de Crooswijkse begraafplaats in Rotterdam.

Later in 1827 schreef hij nog een boek over biljarten genaamd “Noble jeu de billard” hierin publiceerde Mingaud zijn fantastische stoten. Het boek wat enkel in het Frans is uitgegeven, en drie jaar later is vertaald in Engels. (Dit is een zeer zeldzaam boek!) KLIK voor de Engelse PDF versie

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

3 reacties op “Pomerans

  1. welke lijm moet ik gebruiken om mijn pommerans weer aan mijn keu te plakken dit is de derde keer dat de pommerans afgaat binnen een kwartier met normaal biljarten wie geeft mijn raad.

    1. Loctite 401 is de beste!
      Ik lijm regelmatig zelf pomeransen. De eerste moet er nog afvallen, je gebruikt waarschijnlijk de verkeerde lijm, neem het volgende in acht en succes verzekerd. Oude lijmresten verwijderen met een stanlymesje, ik houdt zelf een los stanlymesje met de scherpe kant vlak op het beentje en draai de keu voorzichtig rond. (let op: mesje goed vlak houden, en pas op voor ernaast schieten, deze mesjes zijn erg scherp. Beentje vlak opruwen met schuurpapier, de pomerans een beetje opruwen en Loctite 401 lijm gebruiken. Gebruik geen andere lijm uit een doe hetzelfzaak of hobbywinkel.
      Het is misschien verstandig om dit te laten doen bij een biljartspecialist in de buurt en even mee te kijken de eerste keer, of hulp te vragen aan een biljarter met ervaring.

  2. Vreemd, hier zie ik wel de reacties.

    Als ik een reactie geef/vraag stel op Komakami pomerans artikel…….niets ???

    Bedankt en groetjes, Jan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *