België, de vestiging van de fabriek
De Belgische stad Verviers ligt in het vlakke stroomgebied gevormd door de vallei van de Vesdre. Door het lage gehalte aan calciumoxide is het water van zo’n goede kwaliteit dat dit uitermate geschikt is om wol te wassen.
In deze vallei opent Guillaume Henri Simon Simonis, een in 1640 in Verviers geboren bourgeois handelaar, ook bekend als “Le Mercier” (garen- en bandverkoper), in 1680 de Simonis-fabriek.
Het bedrijf krijgt vastere voet aan de grond onder leiding van Jacques Joseph Simonis die de onderneming noemt naar zijn zoon Iwan, geboren in Verviers in 1769. Vandaag staat de naam Iwan Simonis synoniem met biljartlakens van de allerbeste kwaliteit.
William Cockerill
Aan het einde van de achttiende eeuw werkten spinners in Verviers nog met een spindel, terwijl tijdens de industriële revolutie in Engeland al machines werden gebruikt. In een poging om het Britse monopolie te beschermen, dreigt de Britse overheid iedereen die deze techniek wil exporteren permanent te verbannen.
Toch vertrekt William Cockerill, een jonge Britse ingenieur, in 1797 naar Zweden met de blauwdruk van zijn bekende wolspinnerij. Maar niemand lijkt geïnteresseerd in zijn ideeën en uiteindelijk komt hij in Hamburg terecht. Daar ontmoet hij een wolinkoper van Simonis die de waarde inziet van deze techniek, die tot nu toe onbekend is op het Europese continent.
Deze pionier in de sector verhuist met zijn gezin naar Verviers en tekent een contract waarin hij ermee instemt om uitsluitend spinmachines te produceren voor zijn nieuwe werkgever. De eerste machine wordt in 1797 gebouwd, in het gebouw dat bekend staat als “Au Chat”.
Het succes laat niet lang op zich wachten voor Simonis dat nu niet alleen met gelijke wapens de concurrentiestrijd met Engeland kan aangaan, maar ook een enorme technologische voorsprong heeft op zijn continentale concurrenten.
De gouden eeuw
Deze spinmachine is maar de eerste in een reeks van technologische innovaties die het licht zien in Verviers aan het begin van de negentiende eeuw. Enkele uitvindingen zijn machines om wol te kaarden en te spinnen, longitudinale scheermachines en de Leviathan, die gebruikt wordt om de wol te wassen.
De productie- en transportcapaciteit worden naar nooit geziene hoogten gedreven dankzij de uitvinding van elektriciteit, de stoommachine en de opkomst van de spoorwegen. In deze periode wordt ook de wissel algemeen gebruikt voor handelsverrichtingen. Nu hoeven handelaars geen gouden of zilveren munten meer te vervoeren en gebruiken en daarmee verdwijnen ook de bijbehorende risico’s.
In 1857 leidt de vraag van de wolsector in Verviers tot een plan om een dam te bouwen in de streek om alle lokale textielbedrijven te voorzien van zuiver water van dezelfde kwaliteit. De dam in La Gileppe, met een capaciteit van 12 miljoen kubieke meter, wordt plechtig geopend in 1878.
Deze innovaties, en een overvloed aan geschoolde arbeiders, doen Verviers uitgroeien tot een bloeiende stad en een centrum van de wolindustrie, zoals de concurrenten Bradford (Engeland), Mönchengladbach (Duitsland) en Roubaix (Frankrijk).
Wereldoorlog I en II
Tijdens de Eerste Wereldoorlog kent de handel in wol een enorme terugval vanwege een gebrek aan grondstoffen.
Dan volgt de economische crisis tussen 1929 en 1935 die de industriële activiteit nog verder ondergraaft, vooral in de streek rond Verviers. De productie wordt beperkt en arbeiders worden ontslagen.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is wol schaars. Maar het ergste moet nog komen. Aan het einde van de oorlog wordt de spinnerij van Simonis per vergissing gebombardeerd door de geallieerden en zo kan de onderneming geen grote rol spelen in de heropleving van de economie die volgt.
Peltzer & Fils
Peltzer & Fils, zelf ook een succesvolle onderneming, wordt in 1785 opgericht door Jean Henri Peltzer, uit het Duitse Stolberg. De onderneming opent haar deuren in Hodimont, dat nu deel uitmaakt van het district Verviers, maar in die tijd toebehoort aan het Hertogdom Limburg, een Nederlands gewest in handen van de Habsburgers.
De onderneming blijft groeien en opent in 1849 een filiaal in Buenos Aires en nog een in Polen in 1885.
In 1961 worden de activiteiten van de nv Simonis en Peltzer samengevoegd in de Société Anonyme des Draps et Filés Iwan Simonis (of de Belgische nv Iwan Simonis Cloth), met een nadruk op de commerciële continuïteit. Het kapitaal van deze onderneming wordt volledig ingebracht door de groep PELTZER.
De groeiende vraag naar Iwan Simonis biljartlakens in Noord-Amerika leidt in 2000 tot de oprichting van het filiaal Iwan Simonis Inc. in Gurnee bij Chicago, Illinois (VS). Iwan Simonis, Inc. verhuist in januari 2010 dan naar een grotere vestiging in Libertyville, Illinois (VS). Iwan Simonis biljartlaken wordt nu geëxporteerd van de productievestiging in België naar meer dan 50 landen op elk continent.
In 2005 vieren de Iwan Simonis bedrijven hun 325e verjaardag. Een brand in 1982 vernietigde jammer genoeg alle bedrijfsarchieven, dus weten we niet precies op welke datum de productie van het biljartlaken werd opgestart. Hoe dan ook, al meer dan twee eeuwen lang produceren generaties van technici en vaklui onze wereldberoemde, kwaliteitsvolle biljartlakens die anderen, tevergeefs, trachten te imiteren.
In onze grote fabrieken huist de allernieuwste gespecialiseerde apparatuur en onze technici zijn continu aan het werk om de kwaliteit van Iwan Simonis biljartlakens op te volgen en te verbeteren. Daarom staat het merk Simonis in de hele wereld synoniem met het allerbeste biljartlaken.
Voor de eigenaren van biljarttafels of biljartclubs en voor spelers betekent Iwan Simonis biljartlakens de hoogste efficiëntie, een perfecte loop en absolute precisie.
Vandaag produceren we een volledig gamma van biljartlakens voor pool, snooker, carambole en piramide die aangepast zijn aan de specifieke kenmerken van elk spel dat gespeeld wordt op biljarttafels over de hele wereld.
Een nieuwe draai aan een oude draad …
Toen ook de Amerikaanse markt begin jaren 80 steeds meer begon te kiezen voor Iwan Simonis, werd in commerciële biljartzalen gewoonlijk blauwgroen laken gebruikt, ook wel bekend als Amerikaans groen of traditioneel groen.
Om duidelijk te maken dat een zaal een ander biljartlaken gebruikte, boden we onze geelgroene biljartlakens aan. Het geelgroene biljartlaken is lichter dan het blauwgroene en het viel dan ook meteen op dat de tafels met een ander soort biljartlaken bekleed waren. Na verloop van tijd gingen spelers en biljartzaaleigenaars de term “simonisgroen” gebruiken om naar deze kleur van biljartlaken te verwijzen. Vandaag de dag heet ons geelgroene biljartlaken Simonis groen.
Simonis ‘groen’ krijgt een nieuwe betekenis
Milieuvriendelijke productie wordt voor klanten in steeds meer landen ter wereld een belangrijke factor. Het is aan vooraanstaande producenten zoals Simonis om zich dit concept van milieuvriendelijke productie eigen te maken en te zoeken naar manieren om minder energie te verbruiken en de afvalberg uit het productieproces te verkleinen. Veel biljartlakenproducenten in industrielanden schuiven de principes van milieuvriendelijke productie terzijde, maar Simonis is een milieubewuste producent en wordt ook beschouwd als een bedrijf met een beperkte milieu-impact. België ondertekende het Kyotoprotocol en Iwan Simonis nv verbindt zich ertoe om zijn energieverbruik voor productie met 10% te verlagen om zo het elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot te beperken. Daarnaast maakt Simonis gebruik van ultramoderne hoogrendementsunits om de productiefaciliteiten te verwarmen. Ze behandelen het water dat gebruikt wordt in het productieproces voor dit naar de lokale waterzuiveringscentrale gaat, ze gebruiken recyclebaar verpakkingsmateriaal en stimuleren en vergemakkelijken de recyclage van alle afvalproducten uit de productie.
Simonis werkt voor de biljartsector en aan een betere wereld
Het simons laken staat al heel lang als het beste laken bekent, in verschillende kleuren/kwaliteiten, maar wat minder bekent is,!! Hoe behandel je een laken ieder roept en doet alles wat hij denkt wat goed is, mijn, vraag is, : is er ook documentatie op de markt waar in staat hoe behandel je daadwerkelijk een biljart/laken hierover wilde ik graag een antwoord van echte specialisten. Deze vraag stel ik u om discussies uit de weg te gaan.en hoop van u een juist antwoord te krijgen. Dankend groet ik. J. Clarijs
Beste Clarijs,
Een biljartlaken is goed te behandelen met de in de handel zijnde borstels en stofzuigermonden. Vergeet ook de banden niet, schoonmaken met liefste een oud stuk biljartlaken en daarna borstelen.
Regelmatig stofzuigen en borstelen zal het spelen zeker beïnvloeden, maar ook en vooral en het esthetische effect, een mooi schoon en goed onderhouden biljart nodigt uit en geeft gelijk een goed gevoel. Een biljart waar je na 5 minuten blauwe handen hebt van het oude krijt in en op het laken niet natuurlijk. Om nog maar te zwijgen van vuil en stof op het laken waardoor je een langzame bal ziet afwijken of omvallen…..
Verzorg het laken met de verkrijgbare spullen via een goede biljarthandel en er is niets aan de hand, nooit met vloeistoffen aan de gang gaan, zorg dat men zonder sieraden speelt, en de spelers schone handen hebben (ja het komt voor dat de automonteur na het werk snel even een balletje komt spelen), geen drank in de buurt van of boven het biljart, geen snacks aanbieden aan spelende biljarters (ook dat zie je vaak in een café, even een blokje kaas of leverworst, zelfs bitterballen komen voor, niet doen!)
Mocht je vragen hebben over een specifiek onderwerp hoor ik het graag.
Met sportieve groet,
Terry van Erp